buyu281.com

buyu281.com

Ne Bántsátok A Feketerigót Tartalom

A 89. évében járó Harper Lee életében egyetlen regényt jelentetett meg – mostanáig. A Ne bántsátok a feketerigót! folytatása a Go Set a Watchman, aminek felbukkanása és kiadása több mint érdekes. A kézirat nemrég került elő az írónő széfjéből. Idézzük fel az alapregényt és a filmet, lássuk, mi lehet a mostani helyzet. 1960-ban jelent meg Harper Lee elsöprő sikert aratott regénye a Ne bántsátok a feketerigót! ( To Kill a Mockingbird). A kritika és az olvasók egyaránt rajongtak érte, Lee '61-ben Pulitzer-díj at kapott. A regényt több mint 40 nyelvre fordították le, világszerte több tízmillió példányban kelt el. Az eredeti, 1960-as, amerikai kiadás A következő évben készült el a film Robert Mulligan rendezésében ( Kamaszkorom legszebb nyara/Summer of '42 – 1971; Holdember/Man on the Moon – 1991), a forgatókönyvet Lee regénye alapján Horton Foote ( Egerek és emberek/Of Mice and Men – 1992) írta, a főszerepet Gregory Peck kapta. Gregory Peck és Harper Lee olvassák a Ne bántsátok a feketerigót!

Kritikus Kedd Könyvklub - Ne bántsátok a feketerigót! - Corn & Soda

A történet hősnőjéhez, Scouthoz hasonlóan ő is Alabamában nőtt fel, az ő apja is ügyvéd volt, és szintén fiús kislánynak tartották. A történet egyik szereplőjét pedig, Dillt, gyermekkori jó barátjáról, Truman Capote-ról mintázta. A színesbőrűek kirekesztését, megalázását, és jogaik sárba tiprását is saját maga is megtapasztalhatta a déli államban. Harper Lee A regény narrátora Scout, gyermeki szemén át tapasztaljuk meg az alabamai kisváros, Maycomb társadalmának visszásságait, a gyengébbek kiszolgáltatottságát, a megbélyegzést, s a feketék érdekeiért harcolók szélmalomharcát, és az emberi gonoszság mélységeit, s a tömegpszichózis erejét. Persze mindeközben megismerjük az ártatlanság és naiv hit hatalmát, az igaz ügyért harcolók emberi nagyságát és az erkölcsi igazság elpusztíthatatlanságát. A regény elbeszélésmódja közvetlen, gördülékeny, könnyen érthető és mégis rendkívül kifejező. A gyermeki beszédmód könnyeddé és humorossá teszi az elbeszélést, s a súlyos témák feszültségét is oldja, a megfelelő helyeken pedig a drámaiságot érzékletesebbé teszi.

A Ne bántsátok a feketerigót! az amerikai iskolákban kötelező olvasmány, s azt gondolom, hogy hazánkban is jó lenne, ha a fiatalok megismerkednének erről az emberségről oly sokat tanító kis regénnyel. Ezért mindenkinek ajánlom, aki egy igazán szép és lelket gyönyörködtető olvasmányt szeretne a kezébe venni. A következő hónapban folytatjuk az amerikai klasszikus írók megismerését, akkor Edgar Allen Poe novellái lesznek terítéken. Tartsatok velünk akkor is!.

Elérkezett a hónap utolsó keddje, és itt a Kritikus Kedd Könyvklub legújabb cikke. Új témakört kezdtünk az amerikai klasszikus írókkal, és ehhez az első választott olvasmányunk pedig Harper Lee világsikerű regénye a Ne bántsátok a feketerigót! (To kill a Mockingbird) volt. Klasszikusok közül választani, úgy látszik, soha nem rossz döntés. Így van ez az olyan amerikai klasszikussal is, mint Harper Lee örökbecsű regénye a Ne bántsátok a feketerigót!. Miért is mondom ezt? Nos, ez volt az első mű a Kritikus Kedd Könyvklub fennállása óta, mely mindannyiunknak tetszett! Ez természetesen nem véletlen. Harper Lee 1960-ban megjelent alkotása már a kiadásakor hatalmas sikert aratott, 1961-ben Pulitzer-díjat kapott érte, 1962-ben pedig már Hollywood meg is filmesítette szintén hatalmas sikerrel. A regényt több tízmillió példányban adták el, s több, mint negyven nyelvre fordították le. Így a Ne bántsátok a feketerigót! minden idők legsikeresebb művei közzé tartozik. A regény történetéhez az írónő sokat merített saját életéből, tapasztalataiból.

ne bántsátok a feketerigót tartalom 4
  1. Ne bántsátok a feketerigót tartalom 6
  2. Ne bántsátok a feketerigót tartalom 9
  3. Budapesti műszaki egyetem építőmérnöki kar wai
  4. Ezek a csillagjegyek csak flörtölnek veled - nlc.hu
  5. Iphone 11 pro max eladó battery
  6. Indavideó - online videótárhely ingyen
  7. Ne bántsátok a feketerigót tartalom 10
  8. Ne bántsátok a feketerigót tartalom e
Fri, 15 Apr 2022 00:18:05 +0000

Sitemap | buyu281.com, 2024